Samfällighetsförening

Samfällighet


Det finns lagregler om fastighetssamverkan för att tillgodose olika gemensamma behov.
Gemensamhetsanläggningar är ett sätt att tillgodose sådana gemensamma behov. Exempel på gemensamhetsanläggningar är t.ex. vägar, parkering, bryggor, garage, lekplatser, soprum, VA-anläggning etc. som ägs av fastigheterna.
Gemensamhetsanläggningar bildas enligt anläggningslagen (1973:1149 AL) och förvaltas enligt lag (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter.

En gemensamhetsanläggning är liksom en fastighet en rättslig enhet med en unik registerbeteckning i fastighetsregistret. Äganderättsligt kopplas ägandet till fastigheter, s k delägarfastigheter. Fastigheternas rättigheter och skyldigheter är kopplat till delägarfastigheternas ägare, delägarna. Vanligtvis är den enklaste vägen att bilda en samfällighetsförening för att uppdra åt en styrelse att bedriva förvaltningen på ett rationellt sätt.

Observera att samfällighetsföreningen är bildad för att förvalta gemensamhetsanläggningen.
Delägarnas egna fastigheter är privat egendom och har inte med samfällighetsföreningens förvaltning att göra. Dock reglerar byggnadslagen vilka åtgärder som får utföras när det gäller fastigheternas utseende och funktion.

Samfällighetens grund vilar på
1. Anläggningslagen
2. Lagen om samfälligheter
3. Anläggningsbeslutet
4. Stadgarna
5. Ordningsregler, lokala bestämmelser, beslut i föreningsstämma etc.

Anläggningsbeslut och stadgar är registrerade i lantmäterikontoret och varje ändring skall rapporteras till lantmäteriets samfällighetsregister för att där införas.

Gemensamhetsanläggningen


Västerslänts gemensamhetsanläggning består av följande:
  1. Gator, gångvägar, besöksparkeringar, lekplatser och grönytor.
  2. Fjärrvärmeanläggning med undercentraler och apparatrum 
  3. Ledningskulvertar med däri befintliga ledningar
  4. Gatubelysning med tillhörande apparatrum och ljusrelä
  5. Ledningar och utrustning för fiberoptik till telefoni, TV och data
  6. Gemensamma förråd
  7. Gemensam utrustning för skötsel och underhåll

Kall- och varmvattensmätarna samt avstängningsventiler för värmen inne i varje fastighet är också en del av gemensamhetsanläggningen, liksom fiberkabel och konvertrar till telefoni, TV och datanät med gällande lösenord, samt tillhörande digitalboxar.

I skötseln av gemensamhetsanläggningen ingår att försörja fastigheterna med vatten och värme, samt telefoni, TV och datanät. I skötseln ingår även att underhålla den tekniska utrustningen, att sköta gator, parkeringsplatser, gatubelysning, gångvägar, lekplatser och grönområden samt att se till att avläsning av mätare sker.

Den administrativa delen omfattar föreningens kontakter med myndigheter, kommunala organ och externa entreprenörer samt ekonomisk förvaltning, medlemsinformation samt ansvar för medlemsmöten.

Ägarbyte


Den som skall sälja sin fastighet måste i god tid meddela styrelsen om detta.

Vatten- och värmeförbrukningen är individuell och därför måste avläsning av mätarna göras i samband med att fastigheten lämnas. Annars riskerar man få en felaktig kostnadsdebitering. Den som flyttar in måste ju börja från noll.

Samfällighetsavgiften är en förskottsbetalning, som erlägges varannan månad. Om bytet sker innan denna period har löpt ut, gör köpare och säljare själva en överenskommelse om uppdelning av den del av avgiften som köparen skall erlägga.

Den som flyttar (eller hans ombud) är skyldig att upplysa den nye köparen om vad samfällighetsföreningen innebär och vilka rättigheter och skyldigheter som åligger medlemmen. Denna informationsmapp är framtagen just för detta ändamål.

Han skall även överlämna gällande parkeringstillstånd.

Nyinflyttad medlem kommer att få ett välkomstbesök av representanter från styrelsen. Han kommer då att erhålla information om föreningens uppgifter och medlemmarnas ansvar, samt en redogörelse för den ekonomiska beräkningen av de kostnader som är knutna till fastigheten.

Han skall också ta kontakt med den som är städledare för städområdet där fastigheten ligger, för att få reda på sina uppgifter för att hålla området snyggt och välskött.

Föreningen är väldigt angelägen om att reglerna för ägarbyte följs enligt dessa anvisningar. Annars uppstår lätt tvister om vem som skall stå för uppkomna kostnader för förbrukningen av varm- och kallvatten.